Beskyttelse af vand og jord

I Københavns Lufthavne er vi fuldt ud bevidste om indvirkningen af den daglige lufthavnsdrift og den forurening, som driften skaber. Vi arbejder målrettet på at reducere miljøpåvirkningen i lufthavnen og i vore omgivelser, herunder hav- og ferskvands-økosystemer.

Vi kortlægger og overvåger miljøforurenende stoffer i jorden og i al vandet på vores område, mens vi iværksætter foranstaltninger til at inddæmme og behandle forureningen efter bedste evne. Vi finder løbende nye tekniske løsninger til opsamling og behandling af vand fra forskellige lufthavnsaktiviteter, samtidig med at vi fokuserer på at genanvende vandressourcerne.

Vores indsats mod PFAS-forurening

Mød to miljøeksperter, der fortæller om Københavns Lufthavnes mangeårige indsats for at kortlægge PFAS-forureninger og afværge yderligere spredning gennem vandet.

PFAS-forureninger

Ved drift af en lufthavn er man forpligtet til at sørge for alles sikkerhed, derfor har Københavns og Roskilde lufthavn sine egne brandkorps. De skal altid være klar til at træde til ved ulykker og er forpligtet til at øve sig i at slukke brande i fly m.v. Der har derfor i begge lufthavne jævnligt været afholdt brandøvelser med brug af brandskum indeholdende PFOS-forbindelser.

Allerede i 2008 valgte vi dog at stoppe med at anvende brandskum indeholdende enhver form for PFAS-forbindelser, inklusive
PFOS. Anvendelsen af PFAS-holdigt brandskum har ellers været lovlig helt frem til 2024, så længe det ikke indeholdt PFOS/PFOA-forbindelser. PFOS-holdigt brandskum var lovligt at anvende frem til 2011. 

Desværre har den tidligere brug af skum med PFOS-forbindelser vist sig at have forurenet jorden på de arealer, hvor der har været holdt brandøvelser. Forureningerne har herefter spredt sig i jorden og har via blandt andet lufthavnens overfladevands-systemer spredt sig yderligere.

I Københavns Lufthavne er vi fuldt ud opmærksomme på problemet og har siden 2010 været i gang med en lang række kortlægninger og tiltag for at afværge, at forureningerne spreder sig i drikkevandsressourcen og til omkringliggende områder, åer og havet. Vi arbejder fortsat på højtryk for at finde løsninger og har blandt andet opsat fire vandrenseanlæg, der renser for PFAS-forurening. Vi indgår også i tæt dialog med myndighederne om de konkrete forureninger og bidrager med vores viden og erfaringer.  

På vores tidslinje kan du gå tilbage i tiden og se alle de konkrete aktiviteter, vi har iværksat siden 2008 for at bekæmpe PFAS-forureningerne. Nedenfor kan du også læse nogle mere generelle fakta om PFAS- og PFOS-forureninger i Danmark.

Genbrug af vandressourcer

Vi bruger sammen med vores partnere mange kubikmeter vand hvert år til at drive Københavns Lufthavne og servicere passagererne. Vi har derfor et ansvar for at passe på vandet ved at reducere vores samlede vandforbrug.

I mange år har vi fokuseret på at bruge sekunda- (genanvendt) vand, hvor det er muligt, i stedet for at trække på dyrebare grundvandsressourcer. Sekundavand opfylder ikke standarderne for rent drikkevand, men kan bruges til andre formål, såsom at køle vores serverrum eller skylle ud i toiletterne.

Omkring hver fjerde kubikmeter vand, der bruges i lufthavnen, er nu sekundavand, hvilket reducerer vores forbrug af rent drikkevand med omkring 120.000 kubikmeter årligt.

Følg sekundavandets rejse gennem lufthavnen i illustrationen nedenfor.